Jóga kezdőként – milyen elvárásokkal vágunk neki az elején?

Jóga kezdőként – ebben a cikkben Imi gondolatait olvashatjátok arról, hogy kezdőként mit vár el az emberek többsége, amikor először gördíti le a jógamatracot.

“Nap, mint nap jönnek olyan emberek jógaórára, akik még sohasem jógáztak, ám mindig kacérkodtak vele, de valamiféle végleges elhatározás hiányzott hozzá. Ők legtöbbször elvárásokkal érkeznek és aztán vagy találkoznak az elvárásaik az ott tapasztaltakkal vagy éppen csalódottan távoznak. Mert mi is a legtöbb kezdő jógás elvárása egy jógaórával kapcsolatban? Mi az, amit a legtöbb ember – aki még nem járt órán – elképzel a jógaórával kapcsolatban?

Azt gondolom, hogy a jógások szinonimája a hajlékonyság. A jógások erre hajladoznak, arra hajladoznak, picit brummognak. Másfél óra lazulás az egész. Nos, valóban erre a másfél órás lazulásra törekszünk, de addig eljutni nem kevés erőfeszítést igényel. A jógaórák kezdetben nehezek. Nagyon. Olyan izmokat is megmozgatunk, amelyek esetleg évek óta szunnyadnak használaton kívül. Az ember ilyenkor csodálkozva veszi észre, hogy egy kívülről könnyűnek tűnő ászana a gyakorlatban végezve igencsak nehéz tud lenni. A jó hír az, hogy ez csak kezdetben van így.

Az első óra után, amikor a sokkot kapott kezdő jógi üldögél a matracon és azon töpreng, hogy ennél azért többre számított magától, a gyakorlatok egyre könnyebbekké válnak. A test hamar visszarázódik a régi kerékvágásba, tényleg csak el kell kezdeni és hetente két-három alkalommal gyakorolni. A test megedzésénél picit nehezebb az elme lecsendesítése, megnyugtatása, de néhány hónap után általában ez is könnyebbé válik. A lényeg az, hogy legyen türelmes magához az ember. Ne azzal foglalkozzon, hogy a mellette lévő mit tud, vagy éppen mit nem tud végezni. Nem tudhatja senki, hogy a szomszéd matracon gyakorló mióta jógázik, honnan jött, mit sportolt azelőtt.

De még csak az se izgasson senkit, hogy az oktató miket tud csinálni. Mint minden dologhoz, a jóga ászanák helyes kivitelezéséhez is idő kell. Vannak olyan ászanák, amelyeket több évig vagy akár több évtizedig kell gyakorolni, ahhoz, hogy sikerüljön. Ugyanakkor viszont olyanok is vannak szép számmal, amelyek elsőre is összejönnek, nem kis örömet nyújtva ezzel a gyakorlónak, illetve további lökést adva neki a gyakorláshoz. Ezért ne legyen senki elkeseredve, ha nem jön össze egy olyan testhelyzet, ami a többieknek semmiféle problémát nem jelent. Lehet, hogy azoknak meg más ászana okoz problémát, ami neked esetleg könnyen megy. Az ászana kényelmes testhelyzetet jelent – amikor ezt közlöm mindig illedelmes mosoly szokott megjelenni az új jógások arcán. Már persze az elkeseredett vicsorgáson túl, ami a keményebb ászanák velejárója kezdetben… Valóban tudnak ezek a jóga pozíciók kényelmesek, sőt kimondottan jólesőek lenni, de ehhez idő kell. Kinek több, kinek kevesebb. A fizikai történéseken kívül a lelkiek is beindulnak idővel, de ezt mindenki egyedileg tapasztalja meg.

Ahogy mondani szokták: Gyakorolj, a többi jön magától! Ami biztosan bekövetkezik, ha gyakorol az ember: hajlékony és erős lesz. Bírja a stresszt, megnyugszik és a környezetében élők számára is nyugalmat sugároz. A jóga legnagyobb előnye, hogy bármilyen életkorban lehet gyakorolni, de ehhez az kell, hogy tiszteljük a saját fizikai határainkat. Ha sok kihagyás volt, ha van valami probléma a testtel, akkor kezdj valami könnyebb jógával – pl. kímélő jógával vagy gerincjógával. Ha testileg már rendben vagy, és szeretnél nyárra hajlékony, izmos és erős lenni és nem mellékesen: lelkileg is helyre kerülni – akkor bátran vágj bele egy hatha vagy egy dinamikus irányzatba.

Legközelebb a különféle irányzatokról ejtek pár szót, amit szintén elég gyakran szoktatok kérdezni. Jó gyakorlást kívánok!”

Jóga kezdőként - Imi gondolatai