5+1 OK, AMIÉRT REGGEL JÓGÁZZ

Régen Indiában a jógát mindig korán reggel gyakorolták. Részben éghajlati tényezők miatt volt erre szükség (hajnalban még nincsen hőség) – de van néhány sokkal fontosabb aspektusa is a reggeli gyakorlásnak.

Lássuk, miért javasolt a reggeli jóga:5+1 ok amiért reggel jógázz

1. Korán reggel elménk még nyugodt, gondolataink nem cikáznak összevissza. Felkelés után még nem ért minket sok külvilági
inger, az idegrendszerünk nincs leterhelve. Ennek köszönhetően sokkal könnyebben tudunk koncentrálni, magunkra figyelni, elmélyülni a gyakorlásunkban – legyen az ászana-, légzőgyakorlat vagy koncentráció/meditáció.

2. A reggeli jógázás egész napra feltölt energiával! Egészen más úgy munkába menni, hogy érzed magadban az életerőt, tettrekész vagy és nyugodt vagy – így a napi feladatokat is könnyedebben veszed.

3. A tradicionális előírások szerint jógát akkor érdemes gyakorolni, amikor a gyomrunk és beleink üresek, nem zajlik emésztés közben. Ehhez legalább 10-12 órának kell eltelnie az utolsó étkezés után – így erre reggel van a legnagyobb esélyünk. Mindennek, ami aktuálisan nem képezi részét a testünknek távoznia kell a lehető leghamarabb a rendszerünkből, ha célunk az energiáink megtartása és uralása.

Reggeli jóga hatása YOGAZONA
4. Környezetünk is nyugodt, csendes reggel. Ilyenkor sokkal kisebb az esélye, hogy valami megzavarja a gyakorlásunkat. Nincs utcazaj, nem csöng a telefon, nem rágódunk munkahelyi emaileken és a családunk sem fog fontos kérdésekkel megtalálni.

5. Ha elfoglaltak vagyunk és nehéz időt szakítani a mozgásra, jógázásra, akkor a reggel egy tökéletes alkalom lesz arra, hogy minőségi időt töltsünk magunkkal! Már nap elején “kipipálhatod” a mozgást, így nap végén nincs lelkiismeret-furdalás, ha a jógamatrac helyett inkább a mozit választod a barátaiddal.

+1 A környezeted is érzékelni fogja a nap során, hogy mennyivel nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagy! Próbáld ki, meg fogsz lepődni a visszajelzéseken!